Tuesday, May 8, 2012

Asasi Sains UiTM @ Kampus Puncak Alam.

Assalamualaikum! :DDD

Other reference :

Suggestion : Nanti adik2 bawak extension pegi sana okay,
senang nak pasang banyak plug dalam satu masa ^__^

First thing first, tahniah adik2 coz dapat mengikut jejak langkah kakakmu ini muahahaha!!
And to my cousin too. Heee.
Excited saya :DD
And some of your seniors also kalau kenal Haniff (anak teacher Yati Bio),
Asyaari, Saidah (kakak Sakinah),
Ruwaidah, Afifah dan lain-lain.
Kami ex-TJ ada about 11 orang macam tu lah last year.
Then some of your seniors yang dah pindah during form four pun ada dapat situ.
Congratulations :D
So dalam content below Kak Sarah ada mention nama2 kamu para juniors,
sekadar gurauan okay adik2. Sebab nak selit jugak nama korang bagi glamour =P

Antara bangunan2 yang ada di UiTM Kampus Puncak Alam.
So post ni memang dah lama terniat nak buat tapi tertunda dek kemalasan muehehe :3
Hari ini dikurniakan kerajinan yang lebih maka nak kongsi serba sedikit mengenai UiTM Kampus Puncak Alam dan Asasi Sains UiTM,
especially untuk student SPM 2011 yang baru je dapat result UPU dan semestinya untuk mereka yang dapat Asasi Sains.
Dan setakat last year, Asasi Kejuruteraan pun bertempat di situ selain Diploma Kejururawatan, Ijazah Farmasi.
Dan beberapa program lain lagi, saya pun tak tau =P



So, tahun lepas, saya dan kawan-kawan dibantu oleh seorang kakak yang sangat baik hati,
she was in palam, asasi sains jugak, a year before my batch,
she let us know everything we need to know about palam dan asasi sains tu.
She's now doing Medicine in USM. Hebat kan? Applause for her please ^__^
Thanks Kak Fakhriah, we owe you one. A big one :)

Therefore, ini giliran kami2 pula membantu kamu2. Muahaha.
Stop the babbles. Focus on the topic more please Sarah. Okay okay

Untuk memudahkan kerja,
I'm referring to Kak Fakhriah's explanation last year but will edit and add on some part, okay?

Teeheeee :D

Hal pelajaran letak tepi dulu, coz kita sedang bercuti yaayy -__-
Kita cakap hal kampus dulu =P
Tak serious betul Kak Sarah ni, kata Afini -___- Hihihi.

Kolej Kediaman
As for the girls, nama kolej kediaman kita ialah Rafflesia. I got R1.
Untuk perempuan ada Rafflesia 1 until 6.
Tapi budak2 asasi last year occupied Rafflesia 1, 2, 3 and 5 kot.
And boys, you got Angsana 1, 2, 3, 4 and 5.
This is Rafflesia 1 daripada belakang. Hihi. 7 tingkat tapi ada lif dun worry =)

Rafflesia 2, 9 tingkat :D
So, kolej itu ala2 apartment, so kita panggil rumah.
Satu rumah ada empat bilik, and satu bilik ada dua orang sahaja.
Each room will has two study tables, two single beds and also two lockers.
So masing2 akan ada study table, katil dan locker.
Your table will be slightly big so senang nak selerakkan buku lulz xD
And a house will have one bathroom and two toilets.
Ada ampaian kecik dalam kawasan tandas tu.
Sink ada dua and sedikit ruangan untuk letak your stuffs such as shampoos etc.
Boleh jugak basuh baju di situ.

And each kolej akan ada bilik dobi, surau, bilik belajar di level 1.
Dobi, sekali basuh RM2
(syiling, so kumpul coins banyak2 bawak pegi sane untuk mereka yang memang tak basuh baju sendiri :P)
and ada dryer, pun RM2 untuk sekali basuh.
Tapi nak jimat boleh pilih masa basuh sendiri.
Weekend kat dobi kamu kene beraturkan baldi berisi baju tersebut so pandai2 choose masa untuk membasuh oke.
Hihihi. Dobi tu hanyalah ada tiga mesin basuh setakat Mac 2012,
dan you yourself have to put your laundry in those washing machines and take them when they've done washing~
Kat bilik belajar ada TV so bila free and rajin boleh la pegi tengok :)

Roommate. *updated.
Kalau tahun lepas still boleh janji nak datang same2 and daftar satu bilik.
So bolehla nak berpakat dengan kawan duduk satu bilik okay girls and guys :)
Tapi bukan booking untuk kawan la. Just tunggu kawan sampai same2 then daftar :)

Tu kolej2 kediaman.
I captured this from the top of bangunan Fakulti Pengurusan Pejabat, best gila naik sini :DD
Nampak tangga? Be prepared! :DD
Electrical Appliances
TV memang tak boleh bawak muehehe. No rice cooker also. Hihi.
Iron, electric kettle, hair dryer, printer, hair straightener, scanner, vacuum yang kecik tu,
boleh bawak tapi each of them mesti didaftarkan and RM10 each. So pandai2 lah bajet.
Charger phone dan laptop dah RM20 =P

Akan ada masanya nanti bila you all kena register all those appliances
dan kamu akan dapat sticker untuk ditampal pada barang2 kamu.

Sticker sticker. Hahaha

Cafe (Kompleks Kemudahan Pelajar Rafflesia)
Kita panggil dia ni KKPR. Ada dalam 4,5,6 cafe.
Mini mart.
Surau kat tingkat atas. Mini gymnasium. Dll.
Di sini ada kemudahan internet, wireless @ wifi so no hal nak surfing kat sini sambil makan :P

Mini mart pulak kind of kedai runcit la. Nama pun mini mart.
You can buy baldi, extension, sabun bla3 berus gigi bla3 air kotak air mineral,
maggi dan sebagainya here. Roti pun. Nanti dah masuk sana pegilah tengok sendiri lulz xDD

Sengal Kak sarah ni -__- kata Kimah pula. Muehehe :3

Inilah KKPR ataupun kami panggil Raff je :P
Took this from Alumni Asasi UiTM Puncak Alam's group. From this person.
Riadah.
Petang2 boleh sewa basikal, tanya lah pakcik2 yang ada kat KKPR. Ataupun joging di lereng2 bukit.
Petang2 dulu memang akan ada orang joging, pagi2 tak pasti sebab tak tengok (padahal tak bangun tidur haha).

Pakaian.
Isnin wajib baju kurung untuk perempuan and guysss, kemeja with tali leher.
*Isnin lelaki tak boleh pakai jeans.
Kad nama nanti bila dapat make cure sure pakai sentiasa or at least bring together with you coz
Pak Guard bila bosan akan cari kamu2 yang tak pakai student card ni.
Pastu saman. Hihi.
So jadilah pelajar yang baik ye adik2 :DD
Hari2 lain setakat Mac 2012 no hal ikut suka kamu ye :)
Jangan macam nak pegi funfair or majlis pernikahan sudah~
Nak pakai jeans slack jubah kebaya untuk hari Selasa Rabu Khamis Jumaat,
setakat my batch memang takde hal :)
Cuma Jumaat mostly akan pakai baju kurung ~

Transport.
Kereta memang tak boleh bawak langsung.
Motor last batch still boleh, tapi tak pasti start bila boleh bawak tu.
Coz stok manja2 tak mau guna tangga kejayaan lettew =P

Bas ade okay,
untuk naik turun bukit from kolej kediaman to academic buildings or vice versa.
RM1.
Untuk ke Klang dan kawasan sekitarnya pun RM 1.
Pegi Shah Alam RM2 :)
Klang and Shah Alam cari RapidKL U90.
Klang nanti akan stop at Klang Sentral which is stesen bas, boleh beli tiket.
Wajib tahu okay nanti nak balik Terengganu senang :P
Kita selalunya beli tiket bas Sani Ekspres : RM45.50 sehala.
Cewah semangat dengan harga tiket bas >__<
Ada GIANT area situ. Kalau Tesco kena lintas HIGHWAY :P
Shah Alam ada Kompleks PKNS, SACC Mall, Plaza Alam Sentral dan lain-lain.
From Shah Alam ada banyak bas untuk pergi ke kawasan lain pulak such as untuk pegi KL or Sunway, maybe?

SACC Mall :)


Untuk ke Bandar Puncak Alam (ada pasar malam hari Sabtu dan Rabu rasanya) dan sekitarnya
such as econsave pun RM1. Cari RapidKL T600.

Pasar malam bandar Puncak Alam.
Nak pegi McD depan palam pun naik bas, then kene jalan sikit, RM1 jugak~
Tanya dengan pak cik bas tu nanti, jangan malu2, nanti sesat jalan muehehe :3



Klinik.
Dalam kawasan UiTM ada klinik, dekat area sempadan kolej Rafflesia and Angsana.
Free of charge. Setakat Mac 2012, weekend tutup.
Weekdays until 5pm sahaja. Lunch hour 1pm until 2pm.
So demam or ape2 sila ke klinik ya :D

Tangga.
Tangga adalah laluan utama pejalan kaki yang menghubungkan bangunan akademik dengan kolej kediaman kamu.
Kolej kediaman terletak di atas bukit manakala bangunan2 akademik tersusun indah di kawasan bawah sikit.
Kikiki. Untuk awal2, yes, kamu akan mengeluh penat dan sebagainya, but believe me, alah bisa tegal biasa,
nanti akan jadi biasa and tak kesah pun nak panjat 200+ anak tangga tu.
Serious. Tangga Puncak Alam adalah lebih hebat daripada tangga Batu caves.
Kita orang palam orang hebat hohoho.

Dari bawah nak naik atas~
Dari atas pulak. Hehehe.
Internet.
Di bangunan akademik akan ada wifi, dalam lecture hall or tutorial classes,
laboratory, complete, wifi zone semua. Inclucing at KKPR.
Kolej kediaman takde wifi but in each room akan ade LAN.
So, bring together your LAN WIRE/LAN CABLE untuk connect your laptop or dekstop dengan internet.
No modem internet.
Broadband tak pasti lak camne, coz I didn't use it, I was using palam's internet the whole time.
Tak pasti la slow or laju for celcom / maxis / digi.
Tapi ada je orang bawak :)

Oleh sebab ramai bertanya tentang LAN wire/cable ni,
atau nama lain dia ethernet cable, ni akak letak gambarnya.
Moga membantu ya! Selamat menempuhi alam asasi! All the best ;)





Laptop / netbook.
As for me, laptop bukan lah keperluan but yes, untuk ease your work and yourself as nanti
akan ada kerja2 online. Kalau batch kami dahulu, assignment Chemistry adalah secara online.
Untuk subjek2 lain atas tutor @ lecturer masing2.
Batch akan datang wallahu'alam.
But then, nak buat lab report, mesti nak research bagai dan
bila belajar mesti nak cari maklumat lebih bila tak faham,
so it's kinda important. Tak compulsory. As Kak Fakhriah cakap, 45% important.
Tapi ada je boleh hidup without laptop, cemerlang je pun. So, chill! :D

Perpustakaan.
Shortform nya PTAR (Perpustakaan Tunku Abdul Razak).
Kat kawasan PTAR ada computer lab untuk student, boleh guna,
tapi kena ada student card. So kalau tak bawak laptop boleh buat kerja online anda di sini.

Elaun.
Untuk pelajar asasi & matrikulasi, setakat batch kami,
Kementerian Pengajian Tinggi ada sediakan elaun,
mengikut semester. Satu semester dapat RM1250 rasanya.
*updated.
RM1960 in total termasuk elaun bagi tempat tinggal dan yuran.
Eh. Ye ke?
Alamak. Lupa la the real amount :/
Dan kitorang last year dapat area Julai sebab pihak KPT perlukan sedikit masa untuk proses borang2 tu semua so bulan2 terawal tu mak ayah sponsor dulu sobsob.

Untuk Asasi Sains UiTM lak,
setakat batch 11/12,
so what I'll be telling you below adalah based on tahun saya, 2011/2012, okay?
Mungkin batch kamu akan ada perubahan di mana2 bahagian.
Ada empat subjek asas iaitu Matematik, Fizik, Biologi dan Kimia.
Dan jugak English dan agama.
Dun worry, English and Agama ni tak susah sangat pun, tak membebankan :)

Textbooks.
Setakat batch 2011/2012,
Fizik Biologi dan Kimia semua buku pearson,
nanti bila MDS ada orang akan explain,
or nanti lecturer akan bagitau,
don't worry :)
Sebab kalau saya nak bagitau takut tahun kamu ni,
dia tukar pakai textbook lain pulak.
Sebab batch kami dan batch before us, buku teks lain2.

Mathematics until March 2012, we all pakai matriculation books as reference.
Certain topics je belajar, bukan semua topik dalam matriculation books tu akan dipelajari,
coz syllabus kita dengan matriks lain.
Wuwu.

English dan agama pun nanti ada textbooks.

Secara keseluruhan semua subjek ada basic SPM tapi
you'll be learning further and more details on each subject.
Best tapi mesti alert from semester satu.
Jangan main banyak sangat macam saya hehehe :D
Serious tiba2 minat Physics gila-gila time asasi.
Zaman sekolah punyalah tidur je time Physics.
Rupa-rupanya Physics ni best gila. menyesal tak serious sangat time SPM,
kalau tak mesti lagi awal sedar yang Physics itu menarik =P
Tapi kena alert dan pandai membahagi masa dan arrange your strategy.
Serious ada orang kecundang SPM, asasi Sains rilek je score 4.00.
Yang excellent SPM pulak fail asasi. *terasa muehehe*

Transformasi buku teks ye adek2. Berat sangat nak bawak ke hulu ke hilir =P
Lecture classes.
Hari2 ada lecture, 1 @ 2 hours per each subject. Maybe ada 2-3 kuliah per day.
Kadang2 lecturer akan bagi kerja or task, depends atas your lecturer.
Presentation maybe? Assignments pun ada, depends.
Kedatangan adalah wajib.


English dulu ada 6 hours per week, lecture sahaja dan ada presentation, assignment.
Agama 2 hours per week, ada assignment dan presentation.


Took this from Alumni Asasi UiTM Puncak Alam's group. From this person.
Tutorial Classes.
Satu jam per subjek, every week ada empat kelas.
Masa untuk discuss tutorial and tanya your tutor bout benda yang tak faham or anything.
During tutorial, ada kuiz. Atas tutor masing2, ada kuiz mengejut,
ada yang dia akan inform kamu dulu.
Ada markah. Dan it's important! Sebab akan diambil kira for your carry marks.
Try to score to the fullest walaupun full mark dia sepuluh je or whatever.
Sebab bende2 kecik ni lah will help you :)
Kehadiran wajib.

Laboratory Practical.
Physics, Biology and Chemistry. Math takda. 2 hours.
Lab sejuk serious saya selalu tak tahan akan kesejukan tersebut kikiki.
Eksperimen macam zaman sekolah cuma lab report buat sendiri.
You can ask your lab instructor for guidance tapi better buat sendiri dulu
then pegi tanya kat lab instructor kamu how's you report,
and you can change / edit lab report tu dengan his/her suggestion dan submit before due date.
Lab coat nanti boleh beli dengan UiTM, RM35/45 *(lupa) setakat batch lepas.
Kalau dah ada tak beli pun takpe :)
Oh ye. Lab report ada markah, ada part in your carry marks so mesti buat elok2 jangan hentam2 je.
Kehadiran wajib. Assumed as marks for all classes, labs, lectures.

Assignments.
Based on my year, mungkin tahun kamu lain ye.
Chemistry : Online Assignment. Ada markah, dan dikira untuk carrymarks.
Physics : Tutor bagi, jawab and submit.
Biology : Depends, zaman saya setiap kelas berbeza.
Mathematics : Emmm. Takde kott.
Agama : Ada, nanti lecturer terangkan.
Dan kami hari tu kena hafal al-Mulk 1-15(First sem) dan Sajdah 1-15(second sem).
At least takdelah belajar hal keduniaan je kat sane nanti :)
English : Ada term paper untuk second semester. Ada online quizzes for both semesters.

Ape2 hal don't worry, lecturer dan tutor akan terangkan segala2nya :D

Examinations.
You'll be having two tests per semester. And final examinations.
Test sila score, penting penting penting. Test contribute untuk your carry marks.
Kita takde mid sem exam, terus final masa akhir sem.
So setiap universiti adalah berbeza caranya.
Dan final exam selalunya berganda susah daripada test.
Tapi no hal kalau faham setiap apa yang dipelajari (belajar daripada pengalaman ececeyy).

Carry Marks.
Markah akhir nanti, i mean untuk menentukan pointer,
50% adalah daripada final exam dan the other half is taken from your carry marks.
So together they make 100 in total.
Carry marks adalah gabungan markah kuiz, tests, lab report (bio fiz kim).
Nanti first class / lab / tutorial / lecturer / tutor akan explain :)

Grading.
76 and above adalah A. A means 4.00.
Dan nak pointer 4.00, Mathematics wajib A.
Takpe nanti ada orang akan explain.
Rasa macam too early if nak terangkan sekarang.
Hehehe.

Bayaran.
As for yuran, kami last year bayar before daftar, thru bank.
Nanti akan ada panduan masa nak print borang pendaftaran so adik2 jangan bimbang ye?
Tahun lepas bayar dalam RM700+ camtu la untuk yuran.
Dan yuran kolej about RM420 tapi bayar bila dapat elaun pun boleh.
Pihak kolej akan cerita dengan lebih lanjut nanti.
As for awal2 ni, bawak RM500 cukup kot.
You all akan ada sesi orientasi masa first week, makan depa tanggung masa tu,
cuma minggu pertama start belajar, duit yang banyak tu pakai nak beli buku lah :)

ATM Machine *updated.
Dekat KKPR ada satu, bank islam.
CIMB tak sure, maybe boleh guna yang tu jugak.
Mostly foundationers guna bank islam coz elaun masuk thru bank islam.
Dan bawah dekat food court ada dua, satu mesin deposit.
Dekat FSK 7 ada satu. Hihi.

Ada yang bertanya after asasi sains ni boleh buat medic or tak,
yes you can. Including farmasi or dentistry.
In fact nak pegi engineering or TESL sekalipun no problem :)
Cabang sains adalah luas, don't worry be happyyyyy ^__^

Oh ye, last year, bulan puasa,
ada bazar tau dekat padang kawad, ada stall jual makanan,
okay lah jugak. Sekali beli banyak jugak >__<
Padang kawad tu, nanti time MDS, korang kenal la kat mana.
Area kolej kediaman je pun =P

Lecturer, tutor, lab instructor yang saya dapat dulu semua best,
and they are willingly to help you in any way,
sangat best.
Boleh talk about future, tanya tentang pelajaran, bergurau senda bila yang sesuai.
Lecturers of UiTM baiklah pendek kata ^__^

I think that's all.
Papehal nak tanya komen, I'll answer you setakat yang mampu.
Hope this helps you, juniors :)
Tahniah atas keputusan UPU masing2, kalau tak suka,
jangan mengeluh because HE KNOWS THE BEST FOR YOU. HE REALLY KNOWS :)

I once hated to go there cause I worried and scared too much
but it turned out to be the most unforgettable place ever :D

UiTM Kampus Puncak Alam serious best!

Daripada atas :P
Took this from Alumni Asasi UiTM Puncak Alam's group. From this person.
Took this from Alumni Asasi UiTM Puncak Alam's group. From this person.
So pagi2 ada kabus. Best kan kan kan? =P

Fakulti Pengurusan Pejabat. Captured this from bangunan Fakulti Farmasi kot.

Pembinaan fasa dua sedang dijalankan. I wonder camne la sekarang ni rupanya.
Disclaimer :
Gambar2 yang bukan hak milik saya, saya link kan pemiliknya di bawah every picture. 
Saya pinjam ya :)
Dan nama Kak Fakhriah pun saya link-kan if rasa nak melawat dia di blog beliau teeheee ;D
Thanks :D

Oh ye. Tahniah sebab berjaya habiskan membaca post ni.
Kata a friend of mine, post ni panjang.
Ye kot. Hahaha.
Photobucket

232 comments:

1 – 200 of 232   Newer›   Newest»
syazwani said...

panjangnye sarahh.. :) info smua lengkap! senang juniors nnti. :D

uwmaisarah said...

Haha, lepaskan rindu dendam nak blogging, syazwani. Excited cerita pasal tempat kita belajr sebenarnya. Wani buatla about UM pulak. Hihi ^__^

kerintingputih said...

Best baca pengalaman awak. TQ for sharing.

Nampak buku Strike Ahead, yang digunakan dalam sem 2 lepas. Heheh..

Ema said...

Haish2~best2 belaka tempat kat puncak alam~Hi2~
Ema tak dapat la ikut jejak kak sarah.Kita ikut kak ika la ..

Hakimah Hussin said...

tq kak sarah :)
*wink* glamor betolla name kite yer :)

Iffika | Ruslan said...

saya pun bakal masuk sana nanti . asasi sains . thank you fr the info ! :))

uwmaisarah said...

kerintingputih, terima kasih kembali sebab sudi luangkan masa untuk baca :D
You're welcome ;)

Oh ye ke? Hihi. Kami guna masa semester satu.
UiTM jugak ke? :)

uwmaisarah said...

Ema,
haha. UIA pun best jugak ape. Hihi.
Senior Ema ramai le kat sane. Oh ye, Ema. Ema dok ambik agi sampul surat berisi sijil kat pejabat. Hoho.
Dakpe, Kak Ika lagi hebat :D

uwmaisarah said...

Hakimah Hussin,
same-same Kimah.
Anything mantee. Haha :DD

Cewaahh. Blajo2 la sain comel2. Eksi orang mitok autograph lol xDD

uwmaisarah said...

Iffika | Ruslan,
nice! Tahniah Fika ^__^
All the best in your life then, adik :)
My pleasure :)

norhafizahalias said...

kak sarah !! tak aci laa camni.. budak asasi sains dah tau camne life diaorg nati... abes tu sy camne lak kak sarah?? hohohoho... sebeknya.. haha !

btw, nice post akak... best laa baca xpecially part tangga2 tu.. haha..

uwmaisarah said...

norhafizahalias,
yay ada orang jealous. Hahaha.
Fizah gi pakse kak2 USIM wat post plop. Hihihi. Dok try search kot ade ex-USIM cerita pasal USIM? Hihihi.

Thanks adik! :DD

These loyal readers including you do inspire me a lot to keep on writing from time to time ^__^

Eyin Akmal said...

Thanks kak! Such a great blog, info pun tip top! :) well saya dpt offer asasi sains kat Uitm Puncak Alam.. but at the same time dpt offer Matrikulasi Penang. Now dalam dilema nak pergi mana :(

Hass said...

besar pahala kamu maisarah..kami anak beradik terkejut dpt offer kat sini..dok cari2 info..las2 dpt jumpa blog nii..mudah2han dapat apa yg di cari..byk info and detail lagi. terima kasih..byk2.

Ema said...

Erm..kak sarah.Yang elaun RM tuut , yer bagi bila????sebelum daftar atau selepas daftar?

syzrzali said...

maruu! nak recommend this post to my adik-adik yang bakal gi palam ya :D hee thanks :D

the airina said...

WOW thanks alot, I'll be studying there this year and this is very very very helpful, I read every single word and I didn't realize that this post was long, cause it is so interesting haha.

LadyLLa said...

thanks! thanks! thanks a lot kak!
this is really helpful!
bila dapat je tawaran ke UiTM Puncak Alam ni, excited gila! tapi bila kak duk cerita / explain every detail about it, bertambah excited! haha..


saya just nak tanya satu soalan je, bilik untuk student (asasi sains) ni, semua single bed ke ada yang katil 2 tingkat??

thanks again for the help ^.^

Lets we make story :) said...

if u noticed im your pm time mds.

f4rog4ie said...

salam kak..sy bakal msuk palam 2/6 ni hehe..nk tanye sikit,kan kite dpt elaun so yuran 1st sem tu nk kene byr dulu ke dy tolak terus dr akaun? tq

fieqa said...

nak ikot kimah n fini jugak..wink2.. ^_^

uwmaisarah said...

Eyin Akmal,
You're welcome :D
Tahniah Eyin for those offers ^__^
Takpe, solat istikharah, tapi oleh sebab akak lepasan asasi, akak akan recommend kamu pegi asasi hehehehe :DD
Terpulang, cube cari info on matrikulasi pulak and compare, mana yang nampak best dan boleh adapt nanti.
All the best! :)

uwmaisarah said...

Hass,

alhamdulillah, terima kasih.
ada apa2 kemusykilan boleh tanya je :)

sama-sama kasih, hehehe :DD

uwmaisarah said...

Ema,

Kami dulu masuk dalam akhir Mei dapat around Julai (selepas daftar yang pastinya) sebab lame jugak pihak Kementerian Pengajian Tinggi nak proses borang2 kite tu. So awal2 memang pakai elaun mak ayah bagi laa. Heee :DD

uwmaisarah said...

syzrzali,
okay aje! :D
Thanks untuk Syaza jugak ;)
Kalau ada apa2 untuk add up, let me know okay comels ^__^

Fra Bass said...

thank you so much. nk share dgn org lain :)

uwmaisarah said...

the airina,

wow Airina, every single word? Hihi.
thanks adik, i'm very glad to help you and the others in telling details about palam and FIS :)

Thanks for the compliment! :DD

All the best in your life okay adik :D

uwmaisarah said...

LadyLLa,
hehe. Banyaknya thanks dia!
You're welcome, sama-sama, 'afwan! :)
Heee, overall, best palam ni dik, part belajar je la, mesti ada rasa penat tapi dun worry, itulah kehidupan :)
Belajar mana2 pun ada part yang susah ^__^

Setahu akak, semua single bed :)

You're most welcome and all the best okay adik :D

uwmaisarah said...

Lets we make story :),

ye ke kak? Alamak. Teeheeee. Ramai sangat PM dah tak cam. Anyway MDS best! Except for kene bangun awal dan tidur lewat =P

Thanks for dropping by here akak :)

uwmaisarah said...

f4rog4ie,

waalaikumussalam dik,
tahniah atas tawaran yand adik dapat :)

Em, elaun kite untuk first semester masuk agak lambat,
so, untuk yuran semester pertama,
kita akan bayar dulu guna duit sendiri :)

Harap dapat membantu, goodluck adik! :D

uwmaisarah said...

fieqa,

hee, fieqa, choose well, hehehe.
Stick up together pun boleh nanti, duduk satu rumah okay, pakat pegi same2 :P

All the best! :)

uwmaisarah said...

Fra Bass,
you're welcome :D

Feel free to share okay :)

RAIZAN said...

Aku lupa dah nak buat math... cne ni~ haha!

uwmaisarah said...

RAIZAN,

takpe, boleh belajar semule, don't worry, boleh catch up nanti sebab ada yang dah belajar time SPM :)

sapphirelove said...

thanks kak 4 the info,sgt berguna...sy pun dpt kat palam,3/6 daftar.nanti kalau ad mslh sy bleh contact akak ye?

Farah said...

Kak, yang kena daftar electrical appliances RM 10 tu kan. Kena bayar tiap-tiap bulan ke? Satu lagi, dia ada kasi tau time daftar tu kena pakai baju kurung putih. Putih means plain ke? Corak-corak tak boleh ek?

LadyLLa said...

@uwmaisarah
haha! orang berbudi (akak), kita berbahasa :D
thanks again!

Blabbing Away said...
This comment has been removed by the author.
Blabbing Away said...

Assalamualaikum and greetings!akak,mnggu orientasi tu bpe lme?ckup2 smnggu ek?saia ni nervous ckit bab2 orientasi nii.so,leh x briefly xplain ckit?and,tyme pegi lecture,akk bwk bku ker?or juz bring notebook?laptop bwk ke hulu hilir ek?sorii!~saia btol2 tgh nervous! ;) i'm really grateful if akk can reply this.sorry for taking ur time! ^.^

fydah said...

Kalau lepas asasi nak tukar U or nak pi oversea boleh tak?

uwmaisarah said...

sapphirelove,

You're welcome dik ^__^
tahniah ye adik :D

Boleh je, kalau ada ape2,
contact je akak okay :)

Inbox di facebook atau emel kat uwmaisarah@gmail.com

All the best, adik! :)

uwmaisarah said...

Farah,
iye saye Farah, electrical appliances tu, sekali daftar untuk satu sem, so sem satu ada sekali, sem dua ada sekali, okay? :)

Putih plain lagi okay, tapi kalau ada corak2, biarlah corak nye putih jugak ^__^

Macam akak last year putih corak bunga putih jugak. Hehehe.

uwmaisarah said...

LadyLLa,

akak memberi, adik2 ramai merasa okay, haha xDD

My pleasure, adik ;)

uwmaisarah said...

Blabbing Away,

Waalaikumussalam and to you too adik! :D

Ye adik, kalau zaman akak dulu,
memang cukup2 seminggu bermula daripada tarikh akak mendaftar.
Hihi. Nervous? Kenapa pulak?

Masa orientasi tu, akak pun tak ingat sangat dah adik, tapi dia just nak tolong kita settle pendaftaran asasi, di samping bawak kita keliling palam tu kenal2 tempat,
then akak hari tu ada dibahagikan kepada beberapa kumpulan, so kita pun ada LDK dengan member2 kumpulan tu, boleh jadi rapat sesama sendiri :)


Time lecture, atas masing2, kalau untuk Physics, English & Agama, biasanya akak bawak buku,
kalau Bio, Chem & Math x bawak pun sebab akak suka guna notes yang lecturer bagi. Buku nota bawak untuk catit notes kan :)
Tapi tu depends atas cara masing2, okay adik? :)


Laptop pulak, not necessarily bawak ke hulur ke hilir, ada je yang bawak ke hulu ke hilir sebab takut tak selamat di bilik.

Tapi kalau tinggal kat bilik, make sure kunci dalam locker okay sebab benda2 berharga macam tu ada risiko untuk dicuri. Bilik dan rumah make sure kunci, keluar rumah bacalah doa moga2 barang2 dalam rumah selamat semasa kita tak ada. Hihi.


Takpe, I'm glad to help you and your friends :)

Harap akak membantu okay adik ;)

All the best!

uwmaisarah said...

fydah,

setahu akak, lepasan asasi UiTM no problem, boleh pilih nak pegi mana2 universiti yang kita suka lepas dah tamat asasi sebab kita isi UPU nanti, macam zaman lepas SPM. So takde hal lah setakat batch akak untuk kami pegi mana2 universiti, UiTM tak menghalang :)

Kalau nak pegi oversea pun boleh tapi adik kena peka dengan tawaran2 dari pihak2 yang memberi tajaan terhadap program2 ijazah di luar negara lah, okay?

All the best okay Fydah :)

Awan Nina said...

WHOAA detailnya.
bikin saya rindu sama palam mehh.
hye hye saya ex palamian jugak .
kita sama batch sepsep !

woot woot ;) said...

sis, nk tnye bole ? :)

klu yg elaun tu kan , die kasi free of charge ke nanti kena byr balik eh ?

uwmaisarah said...


Awan Nina,

hai Nina! :DD
Iyakah? Hihi. So hello there! Welcome to my site then ;)
Keep in touch tau ^__^

uwmaisarah said...


woot woot ;),

ye adik, boleh saja :)

free je, tak perlu bayar pun ^__^

Aliya said...

sangat2 membantu..
thank u very much sis....

uwmaisarah said...


Aliya,

my pleasure adik Aliya ^__^
semoga berjaya ya :)

armyrule said...

yuran pendaftaran x included yuran kolej ke ? and makan bayar sendiri ye ?

LadyLLa said...
This comment has been removed by the author.
LadyLLa said...

sorry kalau saya mengganggu kak sarah. saya ada satu lagi soalan >.<
nanti mds, wajib pakai baju kurung putih & kain hitam ke?

uwmaisarah said...


armyrule,

Malangnya tidak, adik.
Yuran kolej adalah berasingan.
Nanti kita kena bayar sendiri using ATM Machine.

Makan, masa time akak dulu, hanya waktu MDS sahaja ditanggung.
So, after that, sepanjang pengajian,
makan adalah tanggungan sendiri.
That's why kita dapat elaun.

Harap membantu ye :)

uwmaisarah said...


LadyLLa,

takpe dik, don't worry ^__^
Baju kurung putih and kain hitam tu untuk majlis formal je,
so waktu tak formal, baju kurung biasa2 tu je ^__^
Nanti abang2 dan kakak2 PM akan guide adik okay, don't you worry ^__^

LadyLLa said...

ohh okay..
saya baru tau kena pakai t shirt putih ngan sluar hitam. betul ke?

so, nak pergi ni, kena prepare terus la baju kurung & kain hitam, ngan t shirt putih tu smua?

Siti Aminah Hashim said...

hehe.. syok sgt bace.. sy pun ex palam 11/12 jugak.. evnthough semua tu sy tahu.. sy tetap bace smpai abis.. rse nk masuk palam balik.. tq for ur memories...

engku khairie said...

Owh I dapat kat sini....I kurang paham la lelaki kene pakai macmmane utk ke kelas bagai...seluar jeans tu mase bile je boleh pakai :/?

uwmaisarah said...


LadyLLa,

oh ye ke? Akak tak pasti lak part tu, adik. Hohoho.

Ye, adik prepare semua sebelum mendaftar ^__^

uwmaisarah said...


Siti Aminah Hashim,

heee, thanks awak :D
Ini bukan memori pun, sekadar guidance untuk junior2 kite. Nak buat jugak post pasal memori di palam tp tak kesampaian lg T___T

uwmaisarah said...


engku khairie,

oh ye, maafkan akak sebab pasal pemakaian utk lelaki mungkin kurang didedahkan.

Hari Isnin, lelaki mesti pakai baju kemeja, bertali leher dan seluar slack. Kasut akak tak pasti pulak. Wuwuwu.

Hari lain, lelaki bebas nak pakai jeans atau pape je. T-shirt berkolar lah ye :)

nash d said...

assalamualaikum...
akak,klau kite asasi sains then faculty of applied science,abis asasi nty bley x nk mintak faculty of medicine???

~AsiahRazali~ said...

thanks 4 the info :3

uwmaisarah said...


nash d,

waalaikumussalam dik,
boleh je takde masalah. Faculty semasa asasi tak mempengaruhi ape2 pun apatah lagi asasi Sains :)
Janji score the highest as possible.

uwmaisarah said...


~AsiahRazali~,

you're welcome Asiah :)

Nafisah Ruslan said...

memang sangat lengkap! bertuah giler junior2.. :)

uwmaisarah said...


Nafisah Ruslan,

haha, thanks! Takpe, sesekali jadikan adik2 semua bertuah. Eceewaaahh :D

Faiz Hafizudin said...

saya cume nak ucapkan terima kasih kepada tuan punya blog sedikit sebanyak telah memberi gambaran kepada saya tentang asasi sains uitm ni

Faiz Hafizudin said...

saya cume nak ucapkan terima kasih kepada tuan punya blog kerana sedikit sebanyak telah memberi gambaran kepada saya tentang asasi sains di uitm

addinni azhar ♥ said...

assalamualaikum kak :) saya pun dapat palam juga tapi asasi kejuruteraan . subjek untuk asasi kejuruteraan dengan asasi sains memang lain ke kak ? pasal pemakaian masa MDS tu macam mana pula ye ? kain hitam macam mana yang dimaksudkan ? saya masih keliru lagi dengan panduan yang diberi . btw , blog akak sangat-2 membantu saya serba sedikit dalam mengenali palam sebelum menjejakkan kaki ke sana . hee :) sorry ye kak , banyak soalan pula :D

woot woot ;) said...

akak , nk tnya . yg kena pakai bju kurung putih kain gelap tu kan , masa bila eh ? dftr pun kena pakai bju tu ke ? the whole week MDS kena pakai baju ni eh ?

uwmaisarah said...


Faiz Hafizudin,

Okay, same2 :)
All the best in this new stage of your life kay ^__^

uwmaisarah said...


addinni azhar ♥,

Waalaikumussalam dik :)
Tahniah ye.

Subjek2 untuk asasi kejuruteraan adalah :
Mathematics
Physics
Chemistry
Sains Komputer

So dia tak sama dengan asasi Sains:)

Masa MDS,
pakai baju kurung biasa je.
Kain hitam tu, kain plain hitam,
kalau akak dulu akak beli skirt labuh hitam je, senang.
Boleh pakai dengan blaus jugak nanti bila2 kan :)

Heee, baguslah kalau membantu adik2 :)
All the best nanti, and enjoy your foundation year tapi belajar tetap kena score okay ^__^

Takpe akak tak kisah pun dik :)

uwmaisarah said...


woot woot ;),

ye dik, yang attire baju kurung putih kain gelap tu,
kalau masa MDS akak dulu,
pakai sekali je time majlis formal sahaja,
masa pendaftaran pakai baju kurung je yang biasa je.
Dan bukan the whole week kena pakai baju kurung putihn kain hitam tu :)
Semasa majlis formal sahaja.
Nanti akak fasi akak bagitau bila kena pakai rasanya, jangan risau ye :)

Loiseau said...

wahh seronok bace akak punya post ni.kalo tak blur je saye ni...
nak tanye kak,wajib ke bwk tshirt putih untuk mds tu?yg utk senam apebenda ntah
patu die ade gak suh pakai baju putih kain hitam dgn kasut bertutup hitam time mds?tu pon wajib ke?

uwmaisarah said...


Loiseau,

akak pun gembira boleh give you a rough picture on what it will be about :)

Bawak je dik takut2 diorang nak suruh berbaju putih jugak.
Baju putih kain hitam plus kasut bertutup tu pakai time majlis formal semasa minggu MDS je,
so bawak la ek,
wajib,
tapi batch akak hari tu pakai sekali je :)

addinni azhar ♥ said...

terima kasih kak :) ermm . ada lagi satu soalan la pasal kasut bertutup hitam tu . kasut tu cuma pakai waktu MDS je ke atau akan dtg pun kena pakai juga sampai habis asasi ?

Azizzul Irfan Jaidin said...

tanx sis, tuk info yg sgt2 lngkap...hurm, nk tnye...kalu yuran pndftaran 2, xley ke potong dr elaun kpt je??? 1 lg, mds 2 mmg strict ke?? i mean mmg kne bju ptih xde corak lngsung ke?? tanx sis...

Dini Shukri said...

kak, saya dapat asasi sains uitm jugak. masuk 2 jun ni. ada few things yang saya samar-samar lagi.

1. boleh tak saya pakai baju kurung berwarna waktu pergi daftar tuh? sebab setahu saya first day MDS tu je kan yang kena pakai baju kurung putih?

2. saya pernah tengok gembar dekat someone's blog yang saya dah lupa. saya tengok most of the pelajar perempuan pakai baju kurung putih yang sekolah punya. ramai tak yang pakai baju kurung putih sekolah time batch akak? kite kena pakai waktu pelancaran MDS je kan??

tu jelah yang saya nak tanya. hehehe, kalut sangat dok pikir pasal baju kurung putih tu.

Dini Shukri said...
This comment has been removed by the author.
uwmaisarah said...


addinni azhar ♥,

Same2 :D
Not necessarily pakai sampai habis asasi,
sebab pegi kelas kasut bebas je,
tapi tak pe je if adik nak pakai kasut tu pun :)

uwmaisarah said...


Azizzul Irfan Jaidin,

you're welcome :DD
Hmm, akak tak pasti,
tak boleh kot dik,
tapi cuba call uitm untuk pengesahan yang lebih tepat, okay?

Then baju tu, akak rase memang kene putih bersih, that's why akak cakap bawak baju sekolah pun takpe, pakai sekali sekala camtu je ^__^

*Kalau adik murid biasa lah dulu. Hihi.

uwmaisarah said...


Dini Shukri,

tahniah adik! All the best nanti okay :)

1. Kalau kami dulu, hari pendaftaran bebas je pakai baju kurung warna / corak apa pun. Dia tak tetapkan rasanya. Dia ada bagitau ke dik, first day kena pakai baju kurung putih? Akak dulu pakai masa majlis penutup.

2. Ha'ah, akak tak pasti lak ramai / tak, tapi nampak je la ada yang pakai baju kurung putih sekolah. Dan memang tak kisah kot sebab menepati arahan kan. Hihihi.
Akak rasa pakai time majlis penutup, tak sure pulak ada ke tak majlis pendaftaran, tapi yang pastinya, baju tu untuk majlis formal :)

Akak harap akak membantu ye :)

Azizzul Irfan Jaidin said...

haha...okok...tanx ye kak....gudluck in ur life...:D

uwmaisarah said...


Azizzul Irfan Jaidin,

you're welcome dik :)
Thanks! Samalah untuk adik ye :)

AmiRa AfeErA said...

info ne sangat berguna untuk saya yg bakal jadi student asasi sains uitm..tq yer :))

aina_hoya said...

salam kak . haii ! hehe . mekaseh untuk info2 ni semua . sangat beguna untuk kami2 yang bakal palamians ni . kekeke . hope akak bejaye dalam hidup dunia dan akhirat . amin :D

uwmaisarah said...


AmiRa AfeErA,

hehe, you're welcome :)
all the best ye adik ^__^

uwmaisarah said...


aina_hoya,

wa'alaikumussalam dik, hai!
Same2 adik, syukur lah sangat berguna. Hihihi.

Terima kasih sebab mendoakan akak!
Adik pun semoga berjaya tau! Amin :D

Farah said...

Salam :)
Kak, klu sy xde kwn yg bleh jadik roommate sy nnt camne taim dpt bilik nnt? Ke die x bagik roommate langsung?
Sy takutlh sbb sy xde kwn pegi sane..:(
And satu lagik nk tanye taim pndaftaran nnt mak bapak x bleh bawak kete smpi kat dpn kolej eh? sbb ad org ckp bleh naek bas je naik kat kolej?
Betul ke kak?

uwmaisarah said...


W'salamFarah,

eh taklah, akan ada roommate je, tengok lah sape akan datang selepas / sebelum awak daftar tu, dia yang jadi roommate:)

Jangan risau eh dik ;)
Jangan takut2, ni la time nak dapat kawan baru :)

Ha'ah, betullah tu, dia taknak bagi jammed kat atas sana kot,
memang kene naik bas yang uitm provide nanti :)

Harap akak menjawab soalan adik :)

Ruzana Jehana said...

thanx akk 4 all the info..
sgt bguna utk sy srba byk..
walaupun sy bukn bdk asasi sc..

sue said...

assalamualaikum akak :) thanks for the info. nak tanya nie. about LAN wire tuh. memang kena bawak sendiri ya? dalam bilik memang dye tak provide kan ekh ?


thanks :)

uwmaisarah said...


Ruzana Jehana,

you're welcome dik ^__^
Takpe, bakal penduduk palam pun boleh buat post ni sebagai panduan jugak :)

uwmaisarah said...


Wa'alaikumussalam, sue,

you're welcome Sue :)
Yup memang kena bawak sendiri, dia takde provide.
Kat mini mart maybe ada jual tapi bilangannya terhad lah.
So, better bawak dari rumah :)

My pleasure ;)

miss_allisha said...

Assalamualaikum akak :)

Thanks a lot for the info..sy nk tny tme pndaftran kna pkai ksut bertutup atau bley ja pkai ksut apa2??satu lg,after pndaftaran ada lg ek yuran kna byar??yg kna byar sblm daftar tak tmsuk semua ka?so,kna bwa around rm500 la?

Thanks :)

Ruzana Jehana said...

akak..
sye x fhm sgt la psal LAN wire tu...

Ruzana Jehana said...

ha..akk..lagi stu nk tya..
suma bilik ad tgkp mngadp luar kn.???

Ruzana Jehana said...

akk..nk tya lagi..
ad x student yg bwk bsikl???
gi fakulti dy nek bsikl??
heehhe

uwmaisarah said...


Waalaikumussalam miss_allisha,

you're welcome :D
Rasanya boleh je nak pakai kaqut apa pun, dia tak kisah dan tak tetapkan kan?

Emm lepas pendaftaran, rasanya ada yuran kolej penginapan tapi dalam due/tige bulan kemudian @ after dah dapat elaun so adik tak perlu risau sangat yang tu :)

Around RM500 tu akak suggestkan sebab nanti adik2 nak beli buku teks semua pakai duit sendiri dulu sebelum adik2 semua nak dapat elaun KPT :)

Harap menjawab soalan adik dan all the best ya ^__^

uwmaisarah said...


Ruzana Jehana,

heee, akak nak terangkan camna ek?
LAN wire tu adalah kabel untuk adik sambungkan laptop dengan punca internet. Akak tak pandai la nak describe, alamak >__<

Cuba google hohoho ><

Yup, semua tingkap menghadap ke luar :)

Akak tak perasan lah pulak ada yang bawak basikal atau tak, tapi pihak kolej ada sediakan basikal. Untuk turun ke fakulti tu, akak tak pasti pulak. Mungkin nanti adik boleh tanya dengan pihak kolej, ye?

Harap akak membantu :)

woot woot ;) said...

akak nk tnye . buku rujukan spm perlu bw sekali tk ?

uwmaisarah said...


woot woot ;),

kalau akak dulu, tak bawak pun :)
Depends, ada je kadang2 tu rasa nak refer. Hihi. Terpulang pada adik :)
Tak bawak takpe~

Ruzana Jehana said...

akak..
nk tya psl kos pengimejan perubatan..
x nmpk la plak bdk2 yg dpt kos ni dmna2...
klo asasi ni..
bersepah..asl jmpk..uitm punck alm..bla tya kos..asasi sc la..kejuruteraan la..
klo pgimejan perubatan ni..x jmpk la plak..
kos ni mmg x rmai ami k ap???

woot woot ;) said...

nak tnye , tmpt kediaman budak asasi engineering dgn asasi sains bg prempuan campur ke ?

uwmaisarah said...


Ruzana Jehana,

akak tak pasti lak pasal tu, adik,
tapi akak tengok last year ada je students pengimejan perubatan ni.
Ramai ke tak, akak memang tak sure.
Tapi rasanya student asasi lagi ramai lah:)
Takpe, nanti ada jumpa kat sana tu, don't worry ;)

uwmaisarah said...


woot woot ;),

emmm bergantung atas pihak kolej, setakat batch akak, tak dengar lak bercampur, mungkin ada tapi akak yang tak tau. Akak tak boleh nak jawab lah adik, sorry T___T

woot woot ;) said...

akak, klu pegi kuliah bole pakai jeans tk ?

Ruzana Jehana said...

akk..
btul k bdk pompuan smpai 90 percent kt situ???
adkh bnR..atau tipu smt-mt..
hehhe

uwmaisarah said...


woot woot ;),

setakat batch akak, still dibenarkan, takde masalah, boleh pakai jeans pegi kuliah ^_^

uwmaisarah said...


Ruzana Jehana,

er, er, akak tak perasan lah pulak, tapi bagi asasi sains, perempuan mendominasi, asasi kejuruteraan rasanya lelaki mendominasi, kalau diploma, akak tak sure, sorry Ruzana. Hohohoho.

Tapi normal lah kan bila perempuan mendominasi. Hoho.

Aidah said...

Salam Sarah,
Anak auntie, Farah baru je daftar di Palam. Nak tanya, masa mds pack sangat ke aktivitinya. Sebab dari pukul 3 pm tadi dia berkumpul. Sampai kul 7.30pm tadi masih belum makan dan diberi balik bilik utk mandi dsbgnya. Anak auntie ni tak de kwn yang sama skolah pegi sana jadi sorang2 je dia. Terpecah pulak tadi dari roomate bila masing2 dah diberi nametag semua. Satu hal lagi, anak auntie ni ada athma yang on medication. Camana ya, kalau dia tak larat? Risau pulak auntie. Sarah tahu tak who i can call if there's anything, during mds ni.

uwmaisarah said...


Waalaikumussalam Auntie Aidah,

aktiviti masa MDS agak pack dan tak banyak masa rehat.
Saya mintak maaf auntie, saya tak pasti pulak jika ada sesiapa untuk dihubungi, cuma, kalau2 dia rasa tak sihat, anytime dia boleh bagitau dekat akak/abang fasilitator tu supaya dia boleh rehat dan inform dekat auntie sendiri. Kesian pulak dekat dia. Maaf ye auntie saya lambat respond. Semoga anak auntie sihat2 je kat sana, insyaAllah.

Fertzy said...

Assalamualaikum adik2 di UiTM Puncak Alam....

akak nak mencari sesiapa yg nak buat extra duit /kerja part time utk mengajar anak2 akak mengaji di rumah akak sendiri di puncak alam.

waktu mengaji boleh adjust ikut waktu kelapangan adik2 ketika tiada kuliah dari jam 3ptg - 8mlm.

tempat mengaji - rumah akak.

anak2 umur 6 tahun dan 4 tahun. utk mengajar basic muqaddam sampai pandai baca simple surah sahaja.

ada tak yg berminat??

akak prefer student muslimah.

kalau sesiapa yg berminat sila msg / call akak di 019-324 1539 (Kak Tina)

thanks ya!

Hazoth said...

salam kak . saya merupakan student asasi sains puncak alam bagi batch 2012/2013 :) saya nak tanya , kita ada tak kena register wifi student dekt wifi zone yg akak sebutkan ? sbgai contoh kafe .

van_mattrex said...

wah...smgt ar sye sbagai orey ganue yg nk blajor asasi esk d uitm puncak alam...eh,kak org ganue gok ke?

uwmaisarah said...


Kak Fertzy,

terima kasih sebab promote pada saya,
tapi saya menetap di Terengganu,
sobsob.

Walaubagaimanapun, terima kasih sekali lagi :)

uwmaisarah said...


Hazoth,

wa'alaikumussalam dik,
iye, adik kena register di student portal, godek2 student portal tu tau, register, after 2-3 hari dah boleh guna insyaAllah :)

uwmaisarah said...


van_mattrex,

haha, semangat itu perlu dikekalkan okay adik :)
Akak orang Kedah tapi sejak kecik menetap di Terengganu so lagi fasih cakap ganu lah. Hihi.

van_mattrex said...

hahaha...ow,kak ambik asasi sains kan?
kak tau x mcm mne nk download nota uitm atau rujukan melalui online?

Salam Conqu[IX]tador Penakluk Dunia said...

asalamualaikum..thanks for this brilliant info...

uwmaisarah said...


van_mattrex,

ye saye. Hihi.
Rujukan online akak tak tau, akak biasanya refer nota lecturer & buke teks sahaja :)
Nota, boleh download daripada portal ilearn, di folder lecturer yang mengajar kita.
Portal ilearn boleh buka bila kita login student portal.
Lecturer adik tak ade bagitau ke?
Rasanya nanti mesti diorang inform jugak ^_^

uwmaisarah said...


Waalaikumussalam Salam Conqu[IX]tador Penakluk Dunia,

it's my pleasure to share and ease anyone who's searching for some information regarding this place and also, FIS :)
Thanks for your time ^_^

f4rog4ie said...

hihi kak dkt internet ade x jwpn buku physics?sbb yg kt buku tu ade jwpn odd number je jwpn untuk even no punye xde..kalau akak tau pls bg link ye..thx

van_mattrex said...

kak,bley nk dpt contact no kak x?

uwmaisarah said...


f4rog4ie,

maaf dik akak lambat respond sket. Hihi.
Kitorang tak cari jawapan kat internet dulu, rasenye macam takde, sebab lecturer pesan, kalau nak jawapan yang even numbers tu, boleh mintak kat diorang. Cube adik try refer tutor / lecturer adik, ye? :)

uwmaisarah said...


Boleh aje, van_mattrex,

leave me you e-mail okay? :)
Nanti akak reply dengan contact number akak.

Emel akak : uwmaisarah@gmail.com

Dina Nida said...

hi awak...

sy nk tya, klu nk print assignment or nk beli brg2 alat tulis...kt dlm uitm puncak alam tu ade sediakan kedai ke???

kt mane korg sll beli brg2 utk wat assignment???

woot woot ;) said...

akak , boleh tak sye nk tau ape kod phy, bio, chem, bel dan ctu mase akak belajar tu ? sbb sye nk cri past year question and kteorg skrg dh gune kod bru so tk dpt nk search past year question sbb tktau kod lme

Razil Tahir said...

hye.
Saya dulu ex-asasi gak. tpai last batch asasi sains kat shah alam.
Nampak macam different sgt environment-nya. Huhuhuhu
but here is kinda cool though XD

uwmaisarah said...


Hai Dina Nida,

owh, dekat Plaza Satelit B (PSB) floor 4 kot, ada kedai2 yang menjual alat2 tulis dan perkhidmatan printing dsb.

Selalunya assignment tak pakai banyak barang pun, kertas2 je so tak susah ^_^

uwmaisarah said...


woot woot ;),

seingat akak lah,
kalau semester 1,
PHY094, BIO091, CHM092, MAT093,
BEL260 & CTU085.

Semester 2 pulak,
PHY098, BIO095, CHM096, MAT097,
BEL311 & CTU087.

Maafkan akak kalau tersilap,
semoga membantu ek :)

uwmaisarah said...


Hai Razil Tahir,

okay jugaklah, most students suka je duduk kampus ni, plus kampus ni still baru so kebanyakan fasiliti masih dalam keadaan yang baik :D

khalifah said...

salam kak. sy student y akn dtg intake sept for dgree. im not sure kolej akn dpt k tak coz dlm surat twrn ckp xdisediakan, tp phak pgurusan uitm chndring sy time buat dip dulu ckp kelmarin, pihak kolej palam akn bg. sy risau if sy pegi nnti, kalau x dpt nk duk mane. sbb umh sewa dh dpt tp reject blk bile dpt tw palam bg kolej. can give ur opinion? plesss...

uwmaisarah said...


khalifah,

I'm not sure if my opinion can help, tapi, rasenye you need to confirm with pihak kolej palam yang betul ke diorang nak provide bilik. Mintak nama pegawai yang bagi guarantee bilik tu. Tapi rasanya insyaAllah they'll provide u a room since degree first year ramainya stay kolej. Hope you'll feel better :)

Yazid Bistomie said...

akak.. ade lg x past year question?physics

uwmaisarah said...


Yazid Bistomie,

sorry adik, akak dah kasi past year questions akak kat junior. He's in palam. Cuba try mintak dengan lecturer ye, ataupun you can search for him, his name is : Omar Ridhwan Sazali :)

Yazid Bistomie said...

emm.. ok..

uwmaisarah said...


Yazid Bistomie,

sorry dik :)

Mal Mal said...

ade notes untuk second sem tak? biology?

uwmaisarah said...


Mal Mal,

akak ade la beberapa chapter, kalau adik nak, leave me your email okay :)

Dini Shukri said...

salam kak, saya ada satu perkara yang saya musykil.

masuk semester 2 nanti, kelas bel dah tak gabung 2 group dah eh?
sebab saya tengok ada kelas bel yang bergabung group, ada yang tak..

Dania azuana said...

spm akak bpe a?

Dania azuana said...

spm akak bpe a?

uwmaisarah said...


Dini Shukri,

waalaikumussalam dik :)
Yang tu akak tak boleh nak bagi jawapan sebab that thing depends,
sebab memang ada yang akan combine and ada yang tak. Like kelas akak, semester 2 still gabung 2 kelas. Tapi ada je yang tak. :)

uwmaisarah said...


Dania azuana,

kenapa adik tanya? Alhamdulillah, sebelas :)

Dania azuana said...

x d pape. sj tnya. nk masuk asasi sains uitm ni ad x syarat a? adk mint sangat nk msuk kampus nie. ;)

uwmaisarah said...


Dania azuana,

emm syaratnya kalau tak silap, ni akak copy daripada http://asasi.uitm.edu.my/v1/entry-requirement/ ;

Candidates who wish to enter this programme must fulfill university requirement and possess the minimum qualifications as follows:

· An excellent result in SPM or its equivalent achieving at least two distinction A- grades and two credit B grades for the following 4 subjects: Physics, Chemistry, Biology and Additional Mathematics.

· Candidates must score at least a credit B grade in English AND a credit C grade in Bahasa Malaysia.

Mungkin nanti adik apply UPU boleh letak Asasi Sains UiTM untuk your first choice. Tak semestinya straight A's nak dapatkan asasi ni adik, tapi adik kena score science subjects mungkin :)
Keep on praying okay adik ^^

.. ChiYoKo Hana .. said...

salam kak maisarah . sy nk tnye , bila dah tamat asasi sc kat uitm , blh ke nk apply upm sbb course biotech x de kat uitm ?

uwmaisarah said...


Waalaikumussalam .. ChiYoKo Hana ..,
boleh je dik :)
Nanti apply through UPU, boleh mintak uni mana2 yang ada kat Malaysia ni :)

iborine(: said...

hai kak. saya nie dari sabah dan non-muslim. saya nak tanya ramai juga ka students dari sabah dan sarawak? kira2 brpa ramai? saya nie bminat nak masuk palam :)

uwmaisarah said...


Hai iborine(:!

Akak pun tak pasti tapi tak seramai pelajar semenanjung lah. Dalam lecture hall akak dulu ada lah jugak 4-5 orang ^^
Tak apa, sedikit itu special! ;)

iborine(: said...

oraits. thanks for the info kak :D

uwmaisarah said...


iborine(:,

my pleasure dear ;)

uwmaisarah said...


iborine(:,

my pleasure dear ;)

Sharifah Bahieyah said...

salam kak.saya lepasan spm.enjoy ler bca blog akak.saya nak tanya sikit ramai yang cakap asasi susah nk skor dan diorang suggest ambil matriks tapi saya tak berapa minat matriks.Jadi nak tanya akak ambil asasi susah tak nak skor?

uwmaisarah said...


Sharifah Bahieyah,

Waalaikumussalam dik :)
First of all, thank you and I wish you all the best for your result dear.

Em, asasi or matriks kalau tak study, I think both are hard to score but as for me who studied foundation kat uitm tu, I do feel asasi is much more easier sebab campus life dia tak se-packed (in terms of timetable) matrikulasi and rules dia tak seketat matrikulasi.

But if adik dah biasa duduk asrama sejak zaman secondary school, I don't think that packed schedule and rules yang ketat will give you any problems in the future, and your experience in high school in fact will help you adapt better to matriculation's life.

Nak score tu honestly tak susah,
(of course it depends on you, people are different kan hehe) but need to study and always keep yourself updated with the syllabus and what your lecturer teaches you day by day la. Okay? :)

Anywhere is fine, as long as you have the will and passion to study and do the best for the sake of yourself and the people you love :)

Sharifah Bahieyah said...

thanks so much akak.i really apreciate it.Hope you will suceed in yr carrier.

Nur Fatin said...

assalam kak :)
nak tanya? nak buat asasi di uitm hanya kat palam je ke? thannks 4 the info :)

uwmaisarah said...


Sharifah Bahieyah,

my pleasure dear! Thanks! You too ;)

uwmaisarah said...


Nur Fatin,

waalaikumussalam dik, sorry for my not-so-early reply.
Kalau asasi UiTM bukan di palam sahaja,
sebab UiTM ada asasi sains, asasi kejuruteraan, asasi TESL and asasi undang2 kalau akak tak silap.
So, setahu akak, asasi sains & engineering di palam while TESL and law dekat pahang :)

Penempatan pelajar asasi di kampus ni mungkin berubah depending atas pihak pengurusan UiTM.
Tapi setakat ni, dekat dua kampus ni lah pelajar asasi stay :)

Hope akak membantu :)

Pettsy Allena said...

Hello kak,
boleh tanya, kalau masuk asasi kejuruteraan,still boleh streaming pergi medicine/pharmacy/dentistry tak?thanks

uwmaisarah said...


Hello Pettsy Allena,

em untuk tu akak tak berani nak cakap apa2.

Plus course engineering selalunya tak belajar biology, and nak apply course medicine/pharmacy/dentistry, biology adalah subjek wajib.
So logically, mungkin student asasi engineering tak terpilih untuk courses yang adik mention tu.

Tapi untuk pengetahuan adik,
sekarang ni competition untuk join medicine/pharmacy/dentistry sangat tinggi between science students sekalipun, and tahun akak, ada budak 4.00 yang tak dapat pun 3 courses (medicine/pharmacy/dentistry) ni.

Tapi semuanya bergantung atas rezeki masing2 :)

Harap akak menjawab persoalan adik, and selamat berjaya! :)

alyn hannani said...

kalau nk sebilik dengan kawan skolah lama boleh x?? ke pihak uni yang tetapkan dalam rumah tu sape yg ddk???

uwmaisarah said...


alyn hannani,

kalau based on batch akak, still boleh duduk dengan kawan.
Tapi tak boleh cop/reserve kan,
korang kena sampai dekat kaunter pendaftaran kolej tu sama2 at the same time.

Anonymous said...

assalamualaikum akak. actually result UITM 2013 X keluar lagi. saya dapt matrik peneng. so akak rasa mana lagi bagus matrik ataupun uitm.insyallah saya nak amik dentit or medic. tq.

uwmaisarah said...


Anonymous,

waalaikumussalam dik :)

Maksud adik result UPU tak keluar lagi ek?
Mungkin boleh tunggu result UPU diumumkan dulu.

To take it personally, pada pendapat akak, asasi(kat mana2 je, not necessarily UiTM) is better tapi pendapat adalah berlainan bagi setiap individu :)
Tapi belajar kat mana2 sama je,
semua bergantung atas kita, cara kita nak adapt dengan sesuatu tempat tu.
Cuma akak rasa kalau adik dapat asasi, grab asasi.

Matrikulasi, asasi, masing2 ada lebih ada kurang.
Ramai cakap kat matriks lebih senang nak score. Tapi itu cakap2 orang. Cuma kat matriks, jadual agak pack dan still macam sekolah menengah. While asasi adalah more to campus life, dah bergaul dengan degree/diploma students, jadual ada banyak senggang dan tak banyak rules/restrictions macam kat matriks.

Again, semua terpulang pada adik.
Tapi sebab adik tanya pendapat akak,mungkin sebab akak lepasan asasi, akak prefer asasi :)

All the best adik, semoga berjaya dan terus cemerlang okay! :D

Anonymous said...

salam.. nak tanya.. dkt uitm ni cuma ada mesin utk bank islam je ke?

teah_sehat said...

Bole tak explain pasal grading tuh? nak tau lebih lanjut. pengiraan cgpa utk upu pulak mcm mana? confius sikit..

uwmaisarah said...


Anonymous,

Waalaikumussalam,
maaf sebab akak pun dah lama tak berkunjung ke UiTM Puncak Alam.
Setakat akak ingat, ada ATM untuk Bank Islam, dan jugak Agro Bank.
Tu masa batch akak (batch 2011/12).
Sekarang akak tak sure sebab dah lama tak jejak kaki kat sana :/
Maaf ye.

uwmaisarah said...


teah_sehat,

pasal grading tu, untuk UPU or CGPA UiTM?
If UPU, among 4 core subjects;
(which are Math, Physics (or CSC untuk student engineering), Biology & Chemistry,
untuk pengiraan CGPA,
UPU hanya akan amik the top three subjects with the highest grade compared to one another.
Dan Math adalah wajib dalam pengiraan CGPA UPU/

Contohnya,
kalau result adik sem 1 macam ni:
BIO - A
PHY - A-
CHM - A
MATH - A

Dan semester 2:
BIO - A
PHY - B+
CHM - A-
MATH - A

CGPA akan guna MATH,BIO & CHM.

Tapi ni secara kasar je lah.
Sebab pengiraan sebenar akan amik kira markah.

Akak nak explain by words tak pandai sangat :/
Akak harap jawapan ni boleh tolong adik. All the best dik :)

fablosasa said...

wahh bestnya,sy dpt tapi takut dgn subjek bio kimia fizik tu,tak pasti boleh ke sy struggle mcm nak spm dulu

Anonymous said...

assalam kak..nk tanye skit boleh,
after asasi nih bleh ke amik bidang kejuruteraan...

Anonymous said...

ummm akak..
asasi tekankn koku x?
klo aktif koku , agak2 menjerat diri x?
fclities sukan mcm mne?
bdak asasi sains ade join debat x?

Aenn Athirah said...

sy dapat asasi sains uitm..thanks akak..info yg sgt berguna...

Muhammad Azri said...

assalamualaikum kawan tanya huhu asasi sains ni..dy mcm dewan kuliah ke..mksudnye sume student asasi sains yg dok serumah tu..akan g kuliah same2..atau ade kelas2?

syukri airil said...

assalamualaikum akak. really get the whole picture about asasi uitm.
just nak tanya elaun tu memang semua orang pun akan dapat ke? ke kita kene apply dekat mana mana? lagi satu bila kita akan dapat elaun tu?

Anonymous said...

@syukri airil
Elaun tu if tak silap saye ada kat link Bantuan Kewangan after kita disahkan dapat UITM. Rsanya semua dapat :)Dia akan keluar dengan lebih kurang 5 lagi dokumen lain yang perlu di print. (Surat Tawaran Bantuan , dokumen etc.) Taktahulah if tak ade. huhu. Sbb senior sy kata elaun mmg diberikan utntuk SEMUA yang ambil asasi & matriks pun dpt. *hopefully membantu :)

syimah zawawi said...

salam akak :) saya dapat asasi sains untuk UiTM ni. tapi sekarang saya baru habis satu sem kat utp, lepas tu, pointer bagi first sem saya rendah. below 3. so, akak fikir patut tak saya keluar UTP and pergi UiTM ni. serius saya dah pening nak buat macam mana. kalau kat UTP saya student private. is it better for me to stay at UTP or go to UiTM? thanks akak :)

Anonymous said...

kaka, elaun tu ckop x utk perbelanjaan makanan sume or parents kne bagi lg?(bile da tolak yuran biik n lain2)

Nurul Ashiqin said...

Senang tak nak ambik degree kat U lain for asasi sains? Or kene further degree dekat uitm juga?

Ain Kecik said...

Hai.. Macam best je.. Saya dapat sana.. Subjek susah tak??

uwmaisarah said...


fablosasa,

insyaAllah boleh. Bagi akak kat asasi ni lagi senang nak score tapi itu depends atas diri masing2 lah kan ;)
All the best dik, jangan takut2, you sure can do this ^^

uwmaisarah said...


Anonymous,

waalaikumussalam dik.
Boleh, takde masalah kalau nak further degree in engineering :)

uwmaisarah said...


Anonymous,

emm akak rasa macam takde penekanan sangat, biasa2 je koku ni. Tapi still kena attend koku lah. Tak menjerat diri sangat akak rasa sebab koku dia tak banyak sangat. Facilities sukan, akak tak ingat sangat. Dia ada gym, and ada gelanggang futsal kot. Part ni akak ingat2 lupa, maaf sangat dik.
Seingat akak masa akak belajar dulu, takde pulak debat2 ni wuwu.

uwmaisarah said...


Aenn Athirah,

tahniah dik, all the best in your life, my pleasure dik :)

uwmaisarah said...


Muhammad Azri,

waalaikumussalam. First of all, students asasi ni ramai, menjangkau 1000+, dia bahagikan students ikut kelas. Satu dewan kuliah (DK), 5 kelas akan bergabung untuk 1 kuliah. Satu rumah, randomly allocated. So kalau bernasib baik, adalah housemate satu kelas/satu DK, kalau tak, semua lain2 :)

uwmaisarah said...


syukri airil,

waalaikumussalam dik.
Jawapan boleh refer kat komen selepas komen adik. Betullah macam dia cakap, semua students asasi & matrikulasi akan dapat bantuan elaun (klik pada bantuan kewangan spt yang dinyatakan). Bila akan dapat elaun, bergantung pada tempoh kerajaan.pihak berwajib proses surat2 perjanjian students. Berdasarkan batch akak, kitorang dapat bulan Julai :)

uwmaisarah said...


Anonymous,

thanks for your willingness to answer Syukri Airil's question :)
I suppose your answer would adequate to help in fulfilling his query :)

uwmaisarah said...


syimah zawawi,

waalaikumussalam Syimah :)
Tahniah atas tawaran UPU yang adik dapat.
Hmmm part ni, adik kena sit together with parents and bincang elok2 because ini tentang masa depan adik.

Akak tak sure how much studying in UTP costs you but I bet yuran dia boleh tahan juga kan?

So, (1), if adik keluar UTP and masuk asasi, macam mana dengan baki satu sem lagi kat UTP? Perlu bayar juga @ macam mana?

(2) Kalau adik rasa staying in UTP & make a change boleh ubah pointer adik, maybe you can stay there and make changes where ever that's possible :)

Tapi kalau adik rasa masuk UiTM akan bagi adik semangat baru, azamyang lebih kukuh untuk belajar, why not trying to study in a new environment tapi adik mesti belajar drp kesilapan dan adik tak boleh sia2kan peluang yg adik dapat ni, okay?

Maaf kalau pendapat (sebenarnya akak banyak bagi soalan pula hehe) akak tak membantu, dan all the best!
Anything you can e-mail me at uwmaisarah@gmail.com okay :)

uwmaisarah said...


Anonymous,

emm bagi akak, elaun tu bila dah tolak yuran kolej dll, cukup untuk memenuhi keperluan harian adik. Oleh sebab akak dulu agak boros maka elaun akak tak cukup dan hujung2 semester, parents pulak yang tanggung. Hehe. Tapi rasanya kalau adik boleh manage elok2, elaun yang disediakan tu cukup utk pakai buat makan & keperluan sampai asasi tamat :)

uwmaisarah said...


Nurul Ashiqin,

Senang atau tak akak tak berani nak cakap, sebab tu bergantung atas kita punya pointer, kos pilihan dan juga rezeki. Tapi kita tak terikat dengan uitm, meaning adik bebas untuk further degree kat mana2 universiti yang adik nak :)

uwmaisarah said...


Ain Kecik,

Hai Ain :)
Tahniah sebab daapt offer asasi sains uitm. Bagi akak it was one of the most exciting places that I've ever stayed. Memang palam ni best ;)
Subjek, bagi agak, ada yang susah, ada yang sedang2. Tapi overall takdelah susah sangat, still boleh skor untuk average student macam akak ni :)
All the best okay dik ^^

qaseh eiyra said...

Salam kak,..nk tnye..asasi sc ny ssah x?bkn ape sy ny mmg dr sklah lg dh xmnat ngn sbjek bio...tp ble dpat taw dpt asasi sc ny mcm frust la plak..sbb mse apply dlu first choice adlh asasi kjuruteraan..2 yg ase frust ckit 2..mmg nk lri dr bio...bleh ke kte tkar kos dr sc ke engineering ny??

uwmaisarah said...


qaseh eiyra,

waalaikumussalam dik.
Asasi sains ni, tak senang, tak susah. Sedang2. Semua terletak atas penerimaan kita.

Takpe, jangan frust2, tahniah sebab dapat offer ni. Beza asasi sains dengan asasi engineering ialah subjek bio tukar jadi subjek sains komputer. Akak tak sure boleh ke tak tukar, akak tak pernah dengar pulak orang tukar asasi ni, kat matriks akak pernah dengar jugak, kalau asasi akak tak sure boleh tukar ataupun tak.

Mungkin ada hikmah kenapa adik tak dapat first choice tu. Tapi mungkin boleh go on dengan asasi sains and score supaya nanti degree boleh apply course yang adik betul2 minat, okay? ;)

Akak pun dulu zaman sekolah tak minat langsung Physics, sekali masuk asasi akak score pulak Physics ni. Mungkin adik pun nanti tiba2 jatuh cinta dengan bio, mana nak tau kan. Hehe.

All the best dik!

Raja Alya said...

Yuran pendaftaran dgn asrama semua dah tolak dari elaun or kita mmg kena bayar time sebelum daftar? Mahal tak?

uwmaisarah said...


Raja Alya,

kalau tak silap akak,
yuran pendaftaran & asrama tak tolak drp elaun.
Yuran pendaftaran perlu diselesaikan sebelum daftar (if I'm not mistaken).
Manakalah yuran kolej/asrama boleh tunggu elaun KPT masuk :)

Yuran pendaftaran akak lupa berapa,
(rasanya ada info bersama surat tawaran),
while kolej RM420 per sem.

Anonymous said...

assalamualaikum..nk tanya printer better bwk ke tak?

fadilah said...

assalamualaikum,akak..
first and foremost thankss sgt2 utk perkongsian ni, huhu :)
akk nk tanya LAN WIRE tu apa?
kurang ngerti lah.hee

«Oldest ‹Older   1 – 200 of 232   Newer› Newest»